Werking zonnepanelen
De werking zonnepanelen is een zeer interessant proces dat vaak wordt. De reden hiervan is simpelweg doordat het er vrij simpel uit ziet, we zien namelijk alleen maar voor ons dat zonnepanelen zonlicht omzetten naar elektriciteit en dit doen ze natuurlijk uiteindelijk ook, maar de gehele werking zonnepanelen is een prachtig staaltje techniek.
Om achter de werking zonnepanelen te komen moeten we weten hoe ze in elkaar zitten.
Zonnepanelen bevatten twee speciale lagen waartussen door het schijnen van de zon stroom ontstaat. De zonnepanelen vandaag de dag worden gemaakt van lichtere materialen dan vroeger, maar de werking ervan is nog steeds het zelfde. De materialen die worden gebruikt zijn voornamelijk polymeer, wat een zeer licht materiaal is.
Er bestaan zowel grote als kleine zonnepanelen, en de grootte van het paneel wil ook vaak zeggen wat de opslagcapaciteit is en hoeveel stroom hij aan kan. Hoe groter het paneel is, hoe meer hij kan opvangen en omzetten naar stroom. De werking zonnepanelen is hetzelfde bij zowel grote als kleine panelen.
De werking zonnepanelen in vogelvlucht
De werking zonnepanelen gaat volgens een aantal stappen. Om te beginnen komt het (zon)licht op de panelen, die vervolgens het licht opvangen en het vervolgens zullen omzetten in stroom. De uiteindelijke stroom is gelijkstroom, en kan daardoor nog niet direct gebruikt worden.
Om de stroom bruikbaar te maken zodat onze apparatuur in huis zal werken gaat de stroom naar de stroom omvormer, die vervolgens deze gelijkstroom zal gaan omzetten in wisselstroom. Wanneer het gelijkstroom is omgezet in wisselstroom, zal de stroom vanuit de meterkast worden verdeeld in het huis op dezelfde manier zoals dit normaal gesproken gebeurd met de stroom van de stroomleverancier.
Het stroom dat op deze manier is opgewekt zal in eerste instantie door de eigenaar van de panelen gebruikt worden, maar als er stroom teveel is dan kan dit teruggeleverd worden aan de stroomleverancier en hier krijgt de eigenaar van de zonnepanelen dan natuurlijk ook voor betaald. De werking zonnepanelen is dan ook niet alleen maar interessant voor eigen gebruik, maar ook voor het geld dat je er nog eens bovenop kunt verdienen.
Werking zonnepanelen niet altijd efficiënt.
Het kan zijn dat een huis niet geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen, of dat de werking zonnepanelen dermate slecht is dat het niet eens interessant zou zijn om zonnepanelen te plaatsen. Dit kan kan te maken hebben met de stand van het dak, wanneer hier weinig zon op komt dan kan de stroomopbrengst slecht zijn. Dit probleem is er ook wanneer er minder licht op het dak komt door andere oorzaken zoals bijvoorbeeld een flatgebouw dat het licht wegneemt, of bijvoorbeeld hoge bomen. In dit geval kan het dus zijn dat de werking zonnepanelen niet optimaal zal zijn, en er dus al bij voorbaat beter geen panelen geplaatst kunnen worden.
Bekijk dit eerst voordat je op zoek gaat naar panelen of een leverancier. Bij twijfel is het natuurlijk ook altijd mogelijk en ook echt aan te raden om er een specialist naar te laten kijken.